Också de mest utsatta kvinnorna och flickorna får hjälp
Det prisbelönta skyddshemsprojektet i Niger framskrider med stormsteg

24.10.2018 20.48
Nyhet

Organisationen SOS FEVVF (Femmes et Enfants Victimes de Violence Familiale) som tilldelades det internationella jämställdhetsprisets prissumma 2017 har kunnat förverkliga sin långvariga dröm om att grunda ett skyddshem. I mitten av oktober inleddes arbetet för att bygga skyddshemmet i centrum av Nigers huvudstad Niamey.

Byggnadsmaterial levereras nu till tomten och arbetarna har börjat tillverka tegel, rapporterar ledaren för SOS FVVF Mariama Moussa från Niger per e-post.

Vårt mål är att Hoppets hus, som vi kallar skyddshemmet, kan öppna sina dörrar i början av 2019. Vi inleder verksamheten i tillfälliga lokaler innan den nya byggnaden är klar, fortsätter Moussa.

Den första mottagaren av den finska regeringens internationella jämställdhetspris förbundskansler Angela Merkel styrde prissumman på 150 000 euro till organisationen.

Med hjälp av prissumman kan vi lindra lidandet för offer för könsrelaterat våld i Niamey och stadens närområde, berättar Mariama Moussa.

Våldsdrabbade kvinnor och flickor och deras barn kan bo tillfälligt i skyddshemmet i en trygg och hemtrevlig miljö där de också erbjuds olika former av experthjälp. På detta sätt minskar också stigmatiseringen av offren, fortsätter Moussa.

I skyddshemmet kommer det att arbeta en psykolog, två socialarbetare, två kockar, två städare, en vakt och en chaufför. Det finns fyra rum där kunderna kan bo, ett diskussionsrum, kök och ett eget rum för barnen.

Psykiskt och sexuellt våld mot kvinnor och barn är ett mycket utbrett problem i Niger och offren får sällan någon hjälp. SOS FVFF hjälper också de mest utsatta kvinnorna och barnen i landets avlägsna trakter.

Nigererna var mycket nöjda över att vår organisation uppmärksammades internationellt. Priset har också inspirerat våra partner att engagera sig och stödja vår organisation, gläder sig Mariama Moussa.

Auf Deutsch

En français

Niger
jämställdhet
pris
utvecklingssamarbete
värden