Valikko

Jämställdhetsprisets mottagare förbundskansler Angela Merkel riktar prissumman till arbetet mot våld mot kvinnor och flickor

Statsrådets kommunikationsavdelning 6.3.2018 15.31 | Publicerad på svenska 6.3.2018 kl. 16.47
Pressmeddelande 106/2018

Våldet mot kvinnor och flickor blev huvudtemat när regeringens internationella jämställdhetspris, International Gender Equality Prize, delades ut i Tammerfors den 6 mars. Pristagaren, förbundskansler Angela Merkel, som offentliggjordes i december 2017, riktar prissumman på 150 000 euro till en nigerisk civilsamhällesorganisation som arbetar för kvinnors och barns rättigheter. Organisationen planerar att grunda ett skyddshem för pengarna.

– Vi ska inte tolerera att kvinnor blir offer för våld bara för att de är kvinnor, konstaterade förbundskansler Merkel i sin videohälsning, och kallade organisationen ”en glimt av hopp”.

– Syftet med det internationella priset är att rikta uppmärksamhet mot behovet av att förbättra jämställdheten på olika håll i världen.

Chefen för FN:s jämställdhetsorganisation UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka, betonade också i sin videohälsning det viktiga arbetet mot våld som drabbar kvinnor och barn.

– Förbundskansler Merkel har uppmärksammat en av vår tids mest utbredda, seglivade och förödande brott mot de mänskliga rättigheterna, fortsatte hon.

Grundaren av organisationen SOS Femmes et Enfants Victimes de Violence Familiale Mariama Moussa är en internationellt erkänd försvarare av kvinnors och barns rättigheter. Hon tog tacksamt emot prissumman. 

Hon berättade att priset gör det möjligt att förverkliga en av organisationens långlivade drömmar. Den planerar grunda ett skyddshem där kvinnor och barn som utsatts för familjevåld är säkra och där de kan erbjudas psykisk och fysisk hjälp.

Statsminister Juha Sipilä överräckte det första jämställdhetspriset till Tysklands ambassadör Detlef Lingemann, som var förbundskanslerns representant på platsen. Statsministern var värd för tillställningen tillsammans med ordföranden i Tammerfors stadsfullmäktige Anna-Kaisa Ikonen.

– Med hjälp av priset vill vi stärka jämställdheten i hela världen, sade statsminister Sipilä i sitt tal.

– Jämställdhet är en av det finländska samhällets grundläggande värderingar.

Efter prisutdelningsceremonin diskuterade en panel bestående av internationella experter våld mot kvinnor.

– Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter. Varje kvinna och flicka på jorden har rätt att leva utan våld eller rädsla för våld, sade Annika Saarikko, som är minister med ansvar för jämställdhetsfrågor, när hon öppnade diskussionen.

– Jag lovar förmedla budskapen från detta viktiga evenemang vidare till FN, där jag nästa vecka deltar i ett kommittémöte om kvinnors ställning.

Ytterligare information: Riikka Pakarinen, specialmedarbetare (EU-ärenden), tfn 040 580 0833, Jorma Korhonen, råd för internationella ärenden, tfn 0295 160 410, Päivi Anttikoski, statsrådets kommunikationsdirektör, tfn 040 536 4821

Det internationella jämställdhetspriset, International Gender Equality Prize

Finlands regering grundade det internationella jämställdhetspriset för att hedra Finlands 100-årsjubileum 2017. Den första pristagaren, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, offentliggjordes i Bryssel den 14 december. I priset ingår 150 000 euro som pristagaren inte får för eget bruk, utan som ska riktas till ett ändamål som stärker kvinnors och flickors ställning. Priset delas ut vartannat år.

Titta på prisutdelningen på vn.fi/live
Foton från offentliggörandet av pristagaren på statsrådets Flickr-konto
Mer information om det internationella jämställdhetspriset på IGEP:s webbplats
IGEP på Twitter: @igepfinland, hashtagg #IGEP

Annika Saarikko Juha Sipilä