Kansainvälisen tasa-arvopalkinnon saaja, liittokansleri Merkel ohjaa palkintosumman naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaiseen työhön

Valtioneuvoston viestintäosasto
6.3.2018 15.31
Tiedote 106/2018

Naisiin ja tyttöihin kohdistuva väkivalta nousi pääteemaksi Suomen hallituksen perustaman kansainvälisen tasa-arvopalkinnon (International Gender Equality Prize) juhlatilaisuudessa Tampereella 6. maaliskuuta. Joulukuussa julkistettu palkinnonsaaja, liittokansleri Angela Merkel ohjaa 150 000 euron palkintosumman nigeriläiselle naisten ja tyttöjen oikeuksia edistävälle kansalaisjärjestölle. Järjestö suunnittelee perustavansa palkintorahoilla turvakodin.

– Meidän ei tule suvaita sitä, että naiset joutuvat väkivallan kohteiksi vain siksi, että ovat naisia, liittokansleri Merkel painotti videotervehdyksessään ja kutsui järjestöä toivon pilkahdukseksi.

– Tämä kansainvälinen palkinto suuntaa huomiota tarpeeseen edistää tasa-arvoa eri puolilla maailmaa.

UN Womenin Executive Director Phumzile Mlambo-Ngcuka painotti myös omassa videotervehdyksessään esiin naisiin ja tyttöihin kohdistuvan väkivallan vastaisen työn merkitystä.

– Liittokansleri Merkel on nostanut esiin yhden aikamme laajimmalle levinneistä, itsepintaisimmista ja tuhoisimmista ihmisoikeusrikkomuksista, hän jatkoi.

Palkintosumman vastaanottavan SOS Femmes et Enfants Victimes de Violance Familiale (SOS perheväkivallan nais- ja lapsiuhrit) -järjestön perustaja, kansainvälisestikin tunnustettu tyttöjen ja naisten oikeuksien puolustaja, Mariama Moussa otti palkinnon kiitollisena vastaan. 

Hän kertoo, että palkinto mahdollistaa järjestön pitkäaikaisen unelman toteuttamisen. Järjestö suunnittelee perustavansa turvakodin, jossa sukupuoleen perustuvan väkivallan uhreiksi joutuneet naiset ja lapset ovat turvassa ja jossa heille voidaan tarjota henkistä ja fyysistä apua.

Pääministeri Juha Sipilä luovutti ensimmäistä kertaa jaetun palkinnon liittokanslerin edustajana toimineelle Saksan suurlähettiläälle Detlef Lingemannille. Pääministeri toimi tilaisuuden isäntänä yhdessä Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Anna-Kaisa Ikosen kanssa.

– Palkinnon tavoitteena on vahvistaa tasa-arvoa kaikkialla maailmassa, pääministeri Sipilä sanoi juhlapuheessaan.

– Sukupuolten tasa-arvo on yksi suomalaisen yhteiskunnan perusarvoista.

Palkintoseremonian lisäksi tilaisuudessa pureuduttiin naisiin kohdistuvaan väkivaltaan kansainvälisten asiantuntijoiden paneelikeskustelussa.

– Naisten oikeudet ovat ihmisoikeuksia. Jokaisella naisella ja tytöllä tällä maapallolla on oikeus elää ilman väkivaltaa ja väkivallan pelkoa, sanoi keskustelun avannut tasa-arvosta vastaava ministeri Annika Saarikko.

– Lupaan viedä tämän tärkeän tilaisuuden viestin eteenpäin YK:hon, jossa osallistun naisten asemaa käsittelevän toimikunnan kokoukseen ensi viikolla.

Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Riikka Pakarinen, p. 040 580 0833, kansainvälisten asioiden neuvos Jorma Korhonen, p. 0295 160 410, valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski, p. 040 536 4821.

Kansainvälinen tasa-arvopalkinto – International Gender Equality Prize

Suomen hallitus perusti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon Suomen satavuotisen itsenäisyyden kunniaksi vuonna 2017. Palkinnon ensimmäinen saaja, Saksan liittokansleri Angela Merkel, julkistettiin 14. joulukuuta Brysselissä. Palkintoon kuuluu 150 000 euron palkintosumma, jota palkinnonsaaja ei saa omaan käyttöönsä, vaan jonka hän ohjaa tyttöjen ja naisten asemaa vahvistavaan kohteeseen. Palkinnonsaaja valitaan joka toinen vuosi.

Tilaisuus on katsottavissa jälkikäteen tallenteena vn.fi/live
Palkinnonsaajan julkistustilaisuudesta kuvia median käyttöön valtioneuvoston Flickr-tilillä tilaisuuden jälkeen
Haastavaa työtä naisten ja tyttöjen aseman parantamiseksi (Valtioneuvoston viestintäosaston uutinen 6.3.)
Kuvia Mariama Moussasta
Lisätietoja kansainvälisestä tasa-arvopalkinnosta IGEP-verkkosivulla 
Palkinnon Twitter-tili IGEP Finland, tunniste #IGEP

Annika Saarikko Juha Sipilä